duminică, 14 martie 2010

15 intrebari pe care le-ati putea adresa primarului unui oras subacvatic

1. Poate sa ninga in orasul subacvatic?Ce fenomene meteo( placute sau neplacute ) nu pot avea loc intr-un astfel de oras?
2.Puteti folosi intrumente de masura? Ce fel? Indicatiile sunt eronate ? De ce?
3.De ce pestii de pe fundul marilor arata asa?
4.Aveti nevoie de surse de lumina? De ce?
5.De ce si-ar construi semenii nostri un astfel de oras?
6.Cum ati ajuns in orasul subacvatic?(cu ce mijloace de transport)
7.In Cosmos, datorita lipsei gravitatiei, astronautii pot fi cu cativa centimetri mai inalti. Ce puteti spune despre locuitorii acestui oras?
8.Exista camere de depresurizare? Cum le utilizati?
9.Este un oras curat? Eco? Dar cei de la suprafata apei isi fac '' simtita” prezenta prin ceea ce deverseaza?

10.La ce ne-ar folosi un asfel de oras? De ce sa ne straduim sa-l construim ( acum doar sa ni-l imaginam)
11.Exista jocuri, concursuri in '' apa libera”? ( corespondentul lui aer liber)
12.Exista incendii? Dar altfel de dezastre?
13.Primarul din Magdeburg si-ar mai fi putut face experienta cu emisferele? ( sa fi pus , oare , caluti de mare? ) Dar Heron si-ar putea construi fantana lui ?
14.Exista prezentari de moda ? Cum arata?
15.Aveti toate institutiile dintr-un oras “uscat”, de la suprafata? ( primarie, spital, prefectura....)

Da un nume orasului. Ce-ti place acolo? Ce nu-ti place intr-un asfel de oras? De ce?

luni, 8 martie 2010

idei pentru tema claselor a saptea

FIZIKPARK
-Dam lucrare la fizica?Maine????, Vai mie, n-am invatat nimic!Bine, Ioana, vin la tine sa refacem problemele.Da, o iau prin parc sa ajung mai repede.In 15 minute sun la usa. La revedere!
Sa ma grabesc. Imi iau maculatorul,pun si culegerea asta, poate rezolva Ioana vreo problema, acum ies pe usa.
-La revedere , mama!
Ia te uita ce de lume e in parc! Normal, e vreme frumoasa ,iar ei n-au lucrare maine.....
Hm, o intrecere, da ,doua echipe si , si...nu integ ce fac...Ba da, un concurs cu roabe, cine ajunge primul cu coechipierul in roaba, castiga. Mda, roaba e un mecanism simplu, ba mai mult,e o parghie. Aici era o clasificare, pe genuri, parca. Sa ma gandesc un pic: punct de sprijin, punct de aplicatie pt forta rezistenta, punct de aplicatie pentruforta activa. Gata, stiu! Genul al II_lea! As putea striga chiar ca Arhimede: EVRIKA!. Da, da, Arhimede s-a ocupat mult de mecanismele simple, cele din care eu maine dau lucrare. A vrut sa mute Pamantul, cu o parghie, dar acum stiu ca n-ar fi reusit. Si daca primea punctul de sprijin, parghia lui iesea din Sistemul Solar.Cred ca daca in acea vreme ar fi existat echivalentul Premiului Nobel de azi, Arhimede l-ar fi luat fara probleme. Poate chiar de mai multe ori.
Ma asteapta Ioana, sa nu mai pierd timpul. Caut iesirea din parc. Ia te uita, un alt concurs, intrecere cu barci cu vasle. Se aude fluierul de start si concurentii incep sa vasleasca.Si vasla e o parghie, de genul I, ca si cazmaua cu care un copil pe mal incearca sa faca o groapa. Tot pe mal sunt si balansoare. Pe unul dintre el un pui de om a ramas ridicat, pt ca fratele lui mai mare , mare ca varsta, dar si ca masa , il tine acolo sus. Daca puiul de om ar fi stiut fizica , mai precis conditia de echilibru a unei parghii, caci balansoarul e si el o parghie tot de genul I, si-ar fi dat seama ca trebuie sa se duca la margine, cat mai la margine.
Devine interesant, sunt mecanisme simple pretutindeni. Putem face recapitulare pentru lucrare in parc, pentru ca FIZICA E PESTE TOT!

duminică, 31 ianuarie 2010

Recomandare -un film de exceptie “WALL•E”



WALL•E (Waste Allocation Load Lifter Earth-Class – Ridicător de greutăţi pentru distribuirea deşeurilor, din clasa Pământ) este ultimul robot rămas pe Pământ, programat să cureţe planeta, mutând rând pe rând cuburile de gunoi compactat. Totuşi, după 700 de ani de funcţionare, are o mică hibă: şi-a format şi o personalitate. Este extrem de curios, foarte cercetător şi puţintel cam singur. WALL•E a fost unul dintre miile de roboţi trimişi de corporaţia Buy n Large pentru a curăţa planeta, în timp ce oamenii au plecat într-o croazieră spaţială de lux. A rămas singur, cu o singură excepţie: un gândac, animalul său de companie, numit în interiorul companiei – cu multă afecţiune - Hal